Składniki :

  • 3 szklanki gotowej kaszy kuskus [przygotowanej wcześniej w bulionie drobiowym]
  • 2 białe cebule pokrojone w kostkę
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 marchew pokrojona w kostkę
  • 2 szklanki rosołu drobiowego
  • po łyżce posiekanych zielonych i czarnych oliwek
  • łyżka masła
  • 1 cytryna
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • szklanka małych pomidorków
  • sól, pieprz, curry, kurkuma, słodka i ostra papryka, chili w płatkach, kminek [ilości przypraw wedle uznania i wyczucia smaku – nie przesadzać z kminkiem i chili oraz kurkumą – pozostałych przypraw można dać odważniejsze ilości]

Wykonanie :

Na maśle wysmażyć cebulę z czosnkiem, dodać marchew i posiekane papryki. Dodać odrobinę bulionu, pokrojone pomidorki, oliwki i dusić na małym ogniu. Mięso pokroić w kostkę i przyprawić curry, kurkumą, solą, pieprzem, chili, paprykami i dodać do sosu. Całość smażyć na rumiano. Podlać resztą bulionu, dodać kminek, posiekaną natkę, gotowy kuskus i doprawić skórką z cytryny i sokiem. Dusić mieszając co jakiś czas i doprawić do smaku w razie konieczności. Potrawa powinna być wyrazista i pikantna.

Podawać polane jogurtem.