Składniki :
- 3 szklanki gotowej kaszy kuskus [przygotowanej wcześniej w bulionie drobiowym]
- 2 białe cebule pokrojone w kostkę
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 marchew pokrojona w kostkę
- 2 szklanki rosołu drobiowego
- po łyżce posiekanych zielonych i czarnych oliwek
- łyżka masła
- 1 cytryna
- pęczek natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- szklanka małych pomidorków
- sól, pieprz, curry, kurkuma, słodka i ostra papryka, chili w płatkach, kminek [ilości przypraw wedle uznania i wyczucia smaku – nie przesadzać z kminkiem i chili oraz kurkumą – pozostałych przypraw można dać odważniejsze ilości]
Wykonanie :
Na maśle wysmażyć cebulę z czosnkiem, dodać marchew i posiekane papryki. Dodać odrobinę bulionu, pokrojone pomidorki, oliwki i dusić na małym ogniu. Mięso pokroić w kostkę i przyprawić curry, kurkumą, solą, pieprzem, chili, paprykami i dodać do sosu. Całość smażyć na rumiano. Podlać resztą bulionu, dodać kminek, posiekaną natkę, gotowy kuskus i doprawić skórką z cytryny i sokiem. Dusić mieszając co jakiś czas i doprawić do smaku w razie konieczności. Potrawa powinna być wyrazista i pikantna.
Podawać polane jogurtem.