Składniki :

  • 2 torebki kaszy jęczmiennej
  • kubek pokruszonych i namoczonych we wrzątku suszonych grzybów
  • 1 mała marchewka
  • 2 pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • czubata łyżka masła
  • 1 mała cebula
  • pierś z kurczaka
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, przyprawa do kurczaka, curry, papryka słodka i ostra

Wykonanie :

Na początku należy przygotować grzyby – powinny stać minimum pół godziny przed rozpoczęciem gotowania kaszy.
Kaszę wysypać do naczynia w którym będzie potrawa [najlepiej z teflonowym dnem by nic nie przywarło] i zalać wodą tak, by wody było o 2 cm więcej niż kaszy.
Dodać sól, pieprz, 1/3 masła i gotować pod przykryciem na dużym ogniu co jakiś czas mieszając.
Gdy kasza nieco napęcznieje dodać grzyby razem z wodą, w której się moczyły i gotować dalej tym razem już na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając całość od dna.
Marchew, pietruszkę, czosnek, cebulę drobno posiekać i na połowie pozostałego masła smażyć na dużym ogniu cały czas mieszając.
Mięso ponakrawać w głębokie pasy i przyprawić wszystkimi przyprawami.
Smażyć na reszcie masła z obu stron pod przykryciem co jakiś czas odwracając.
Mięso powinno być rumiane.
Warzywa dodać do kaszy i razem całość dusić pilnując i mieszając potrawę od dna.
Dusić tak długo, aż kasza dojdzie.
Podawać z surówkami.
20159101649012015910164905