Składniki :

  • 2 duże kalafiory
  • 3 świeże chili
  • 3 cytryny lub limonki
  • mąka
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 5cm kawałek imbiru
  • 1 duża marchewka
  • pęczek świeżej kolendry
  • oliwa
  • 1 czubata łyżeczka garam masali, 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz
  • 3 łyżeczki chutney z mango [nada się dżem]
  • ryż basmati do podania

Wykonanie :

Z kalafiora wykroić grube plastry razem z głąbem i dobrze je posolić. Papryczki posiekać i również posolić. Dodać sok z dwóch cytryn lub limonek i odstawić do marynowania. Plastry kalafiora panierować w mące, jajku i bułce tartej i mocno przyklepać panierkę by nie odpadała a następnie ułożyć na blaszce posmarowanej oliwą i piec 45 minut aż staną się złote. Następnie posiekać cebulę, czosnek, marchew, imbir i same łodygi kolendry [liście będą potrzebne później], wszystkie przyprawy i smażyć całość na oliwie 15 minut często mieszając. Dodać 50 g mąki, dżem i litr wrzątku. Gotować 15 minut, sprawdzić smak, doprawić do smaku. Podawać sos z ryżem, marynowanymi papryczkami, pieczonym kalafiorem i dużą ilością kolendry.