Składniki :
- 2 duże kalafiory
- 3 świeże chili
- 3 cytryny lub limonki
- mąka
- 3 jajka
- bułka tarta
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 5cm kawałek imbiru
- 1 duża marchewka
- pęczek świeżej kolendry
- oliwa
- 1 czubata łyżeczka garam masali, 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz
- 3 łyżeczki chutney z mango [nada się dżem]
- ryż basmati do podania
Wykonanie :
Z kalafiora wykroić grube plastry razem z głąbem i dobrze je posolić. Papryczki posiekać i również posolić. Dodać sok z dwóch cytryn lub limonek i odstawić do marynowania. Plastry kalafiora panierować w mące, jajku i bułce tartej i mocno przyklepać panierkę by nie odpadała a następnie ułożyć na blaszce posmarowanej oliwą i piec 45 minut aż staną się złote. Następnie posiekać cebulę, czosnek, marchew, imbir i same łodygi kolendry [liście będą potrzebne później], wszystkie przyprawy i smażyć całość na oliwie 15 minut często mieszając. Dodać 50 g mąki, dżem i litr wrzątku. Gotować 15 minut, sprawdzić smak, doprawić do smaku. Podawać sos z ryżem, marynowanymi papryczkami, pieczonym kalafiorem i dużą ilością kolendry.