Składniki :

  • – 100 g baraniny (udziec lub mostek)
  • – 50 g cielęciny
  • – 50 ml rosołu (może być z kostki ale najlepszy prawdziwy)
  • – 2 ząbki czosnku (duże)
  • – oregano, cząber, ostra papryka, sól i pieprz

Wykonanie :

Baraninę mielimy przez sito z dużymi otworami (no chyba,że mamy już zmieloną), cielęcinę mielimy przez gęste sito, ponieważ jest chudsza od baraniny . Oba produkty można kupić już zmielone . Dodajemy posiekany czosnek, przyprawy, wlewamy rosół i dość długo wyrabiamy na jednolitą masę . Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce . Zwilżonymi rękoma formujemy z mięsa wałeczki i, zależnie od wielkośći, 10 – 15 minut równomiernie opiekamy na grillu, na patelni lub w piekarniku z obu stron . Potrawa ta znana jest w Bułgarii jako kebabczeta, w Rumunii jako mitei, a w Libanie jako kofta (nie mylić z koftą egipską – to odmiana tego dania pochodząca z Egiptu) . Do tej potrawy najlepiej pasuje sos ziołowy lub czosnkowy . Równie dobrze smakuje z ryżem na ostro lub ziemniakami piree .