Składniki :

  • kiełbaski dobrej jakości w stylu włoskim [ilość według planowanych porcji]
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 2 łyżki ostrych marynowanych papryczek jalapeno
  • 1 łyżka aceto balsamico
  • sól, pieprz, tymianek, oregano
  • 4 ząbki czosnku

Wykonanie :

Kiełbaski pokroić i obsmażyć na rumiano na oliwie z masłem. Zdjąć kiełbaski z patelni i na pozostałym tłuszczu wysmażyć posiekany czosnek, dodać jalapeno i posiekaną świeżą chili, pokrojone pomidory i paprykę i doprawić całość aceto, przyprawami i ziołami. Dusić salsę na małym ogniu często mieszając 20 minut. Sprawdzić smak, doprawić do smaku i lekko przestudzić. Podawać z gorącymi kiełbaskami do czosnkowego pieczywa.