Składniki :
- kiełbaski dobrej jakości w stylu włoskim [ilość według planowanych porcji]
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 czerwona papryka
- 2 pomidory
- 1 czerwona papryczka chili
- 2 łyżki ostrych marynowanych papryczek jalapeno
- 1 łyżka aceto balsamico
- sól, pieprz, tymianek, oregano
- 4 ząbki czosnku
Wykonanie :
Kiełbaski pokroić i obsmażyć na rumiano na oliwie z masłem. Zdjąć kiełbaski z patelni i na pozostałym tłuszczu wysmażyć posiekany czosnek, dodać jalapeno i posiekaną świeżą chili, pokrojone pomidory i paprykę i doprawić całość aceto, przyprawami i ziołami. Dusić salsę na małym ogniu często mieszając 20 minut. Sprawdzić smak, doprawić do smaku i lekko przestudzić. Podawać z gorącymi kiełbaskami do czosnkowego pieczywa.