Składniki :
- – kiełbaski wieprzowe
- – marynata morelowa
- – patyczki do szaszłyków
Marynata morelowa :
- – 1 filiżanka puree z moreli konserwowych
- – sok z 1 cytryny
- – 2 łyżki oliwy
- – 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- – 1 starta cebula
- – 1 łyżeczka sosu sojowego
- – 1/2 filiżanki wody
Wykonanie :
Marynata morelowa : obsmażyć cebulę na odrobinie oleju 3 minuty, dodać imbir i smażyć kolejne 2 minuty . Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem soku z cytryny i podgrzać sos – dusić na małym ogniu 5 minut . Wlać sok z cytryny i wymieszać . Marynatę wystudzić i przełożyć do miseczki . Marynatę można przechowywać do 4 tygodni w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniczku .
Kiełbaski : podzielić pętko na 15 cm kawałki, przebijać od jednego końca do drugiego na patyczki szaszłykowe . Piec kiełbaski najpierw w chłodniejszej strefie grilla by stopniowo je ogrzać a nie gwałtowanie . Następnie przełożyć je w cieplejszą strefę . Smarować kiełbaski marynatą co kilka chwil i obracać . Gdy kiełbaski będą bardzo błyszczące od marynaty i upieczone w środku można zdjąć je z patyczków i podawać .