Składniki :

  • – kiełbaski wieprzowe
  • – marynata morelowa
  • – patyczki do szaszłyków

Marynata morelowa :

  • – 1 filiżanka puree z moreli konserwowych
  • – sok z 1 cytryny
  • – 2 łyżki oliwy
  • – 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • – 1 starta cebula
  • – 1 łyżeczka sosu sojowego
  • – 1/2 filiżanki wody

Wykonanie :

Marynata morelowa : obsmażyć cebulę na odrobinie oleju 3 minuty, dodać imbir i smażyć kolejne 2 minuty . Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem soku z cytryny i podgrzać sos – dusić na małym ogniu 5 minut . Wlać sok z cytryny i wymieszać . Marynatę wystudzić i przełożyć do miseczki . Marynatę można przechowywać do 4 tygodni w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniczku .

Kiełbaski : podzielić pętko na 15 cm kawałki, przebijać od jednego końca do drugiego na patyczki szaszłykowe . Piec kiełbaski najpierw w chłodniejszej strefie grilla by stopniowo je ogrzać a nie gwałtowanie . Następnie przełożyć je w cieplejszą strefę . Smarować kiełbaski marynatą co kilka chwil i obracać . Gdy kiełbaski będą bardzo błyszczące od marynaty i upieczone w środku można zdjąć je z patyczków i podawać .