Składniki :

  • 3 duże ziemniaki
  • 6 jajek na twardo
  • 6 pomidorów
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 cebula czerwona
  • sałata rzymska
  • czarne oliwki
  • puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • oliwa z oliwek
  • ocet winny lub sok z cytryny
  • szczypiorek
  • łyżeczka musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie :
Ziemniaki pokroić w plasterki i ułożyć na dnie salaterki.
Na ziemniakach warstwowo układać pomidory w plasterkach, jajka w plasterkach, cebulę w krążkach, postrzępioną sałatę, lekko rozdrobnionego tuńczyka, oliwki w krążkach.
Musztardę utrzeć z oliwą, czosnkiem, octem, posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki i przyprawami.
Ważne – każdą kolejną warstwę należy polać winegretem.