Składniki :
- 3 duże ziemniaki
- 6 jajek na twardo
- 6 pomidorów
- pęczek natki pietruszki
- 1 cebula czerwona
- sałata rzymska
- czarne oliwki
- puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- oliwa z oliwek
- ocet winny lub sok z cytryny
- szczypiorek
- łyżeczka musztardy
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie :
Ziemniaki pokroić w plasterki i ułożyć na dnie salaterki.
Na ziemniakach warstwowo układać pomidory w plasterkach, jajka w plasterkach, cebulę w krążkach, postrzępioną sałatę, lekko rozdrobnionego tuńczyka, oliwki w krążkach.
Musztardę utrzeć z oliwą, czosnkiem, octem, posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki i przyprawami.
Ważne – każdą kolejną warstwę należy polać winegretem.