Składniki :

  • 2 opakowania papieru ryżowego
  • 70 g suszonych grzybków mun
  • 300 g marchewki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • opakowanie ryżowego makaronu nitki
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • sól, pieprz, łyżka sosu sojowego jasnego, płaska łyżeczka cukru
  • olej
  • kapusta pekińska

Wykonanie :

Makaron zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut.
Grzybki namoczyć 20 minut we wrzątku [można razem z makaronem].
Marchewkę, cebule, namoczone grzybki, czosnek, wszystkie przyprawy i mięso wrzucić do malaksera i dokładnie posiekać.
Kapustę posiekać drobno ale ręcznie i wmieszać do masy.
Makaron odcedzić, pokroić na drobniejsze kawałki i wmieszać do masy.
Papier ryżowy namoczyć w gorącej wodzie, kłaść po dwa na sobie, faszerować, zawijać jak gołąbki najszczelniej i najciaśniej jak to tylko możliwe i smażyć na oleju lub w głębokim tłuszczu na złoto.