Składniki :
- – 500 g piersi z kurczaka pokrojonych na paski długości 7 cm i grubości 1 cm
- – 1 białko
- – 1 łyżeczka soli
- – 1 łyżeczka oleju sezamowego lub zwykłego
- – 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- – 300 ml oleju z orzeszków ziemnych lub wody
- – 2 łyżki drobno posiekanej dymki
- Sos :
- – 70 ml bulionu z kurczaka (domowego rosołu)
- – 3 łyżki świeżego soku z cytryny lub więcej (wedle uznania)
- – 1 łyżka cukru
- – 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- – 1,5 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry (wódki)
- – 1,5 łyżki drobno posiekanego czosnku
- – 2 łyżki rozgniecionych suszonych chili
- – 1 łyżeczka mąki kukurydzianej, zmieszanej z 1 lyżeczką wody
- – 2 łyżeczki oleju sezamowego lub zwykłego
Wykonanie :
Wrzucić do miski paski kurczaka i wymieszać z białkiem, solą, olejem, mąką kukurydzianą. Włożyć mięso do lodówki na 30 minut. Na bardzo rozgrzanym oleju w woku smażyć kurczaka często mieszając. Po 2 minutach odcedzić mięso na sitku nad miską. Wylać olej. Wytrzeć wok, dodać wszystkie składniki sosu oprócz mąki z wodą i oleju sezamowego. Zagotować sos na dużym ogniu i dodać mąkę zmieszaną z wodą. Dusić przez 1 minutę. Włożyć mięso do woka i smażyć, mieszając tak długo, aż mięso będzie pokryte sosem. Dodać olej sezamowy, przełożyć na półmisek, przybrać dymką i podawać.