Składniki :
- 0,5 kg mielonej cielęciny
- 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 1 szklanka rosołu drobiowego
- 1 cebula
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki tartego parmezanu
- sól, pieprz
- 1 jajko
- łyżka masła
Wykonanie :
Na maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulę z czosnkiem i odstawić do przestygnięcia. Mięso wymieszać z jajkiem, przyprawami, parmezanem, pietruszką, usmażoną cebulą z czosnkiem i uformować małe klopsiki. Do rosołu dodać przecier i passatę, zagotować, doprawić do smaku i odparować nadmiar płynu. Do przygotowanego sosu włożyć uformowane klopsiki i dusić aż mięso będzie gotowe. Podawać z piure ziemniaczanym.