Składniki :

  • 0,5 kg mielonej cielęciny
  • 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 1 szklanka rosołu drobiowego
  • 1 cebula
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • łyżka masła

Wykonanie :

Na maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulę z czosnkiem i odstawić do przestygnięcia. Mięso wymieszać z jajkiem, przyprawami, parmezanem, pietruszką, usmażoną cebulą z czosnkiem i uformować małe klopsiki. Do rosołu dodać przecier i passatę, zagotować, doprawić do smaku i odparować nadmiar płynu. Do przygotowanego sosu włożyć uformowane klopsiki i dusić aż mięso będzie gotowe. Podawać z piure ziemniaczanym.