Składniki :

  • opakowanie makaronu orzo
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1 zmielona pierś kurczaka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • łyżeczka masła
  • 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 cebula
  • zielone oliwki do podania
  • szklanka śmietanki 30%
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • 1 szklanka rosołu drobiowego lub warzywnego

Wykonanie :

Na początku należy posiekać drobno czosnek i cebulę i wysmażyć na rumiano na maśle. Ostudzić i dodać do zmielonego mięsa, całość doprawić do smaku, dodać jajko i wyrobić masę bardzo dokładnie a następnie formować małe klopsiki i obsmażać je na oleju na rumiano. Na patelni po smażeniu mięsa podgrzać rosół, dodać śmietankę, podgrzewać na małym ogniu kilka minut, lekko zagęścić mąką, dodać posiekane oliwki i natkę pietruszki i dusić pod przykryciem kilka minut. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności, dodać klopsiki i podgrzewać całość aż mięso będzie gorące. Dodać ugotowany makaron, całość dobrze wymieszać i podawać od razu.