Składniki :
- opakowanie makaronu orzo
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- 1 zmielona pierś kurczaka
- 1 jajko
- sól, pieprz
- łyżeczka masła
- 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 cebula
- zielone oliwki do podania
- szklanka śmietanki 30%
- mąka do zagęszczenia sosu
- 1 szklanka rosołu drobiowego lub warzywnego
Wykonanie :
Na początku należy posiekać drobno czosnek i cebulę i wysmażyć na rumiano na maśle. Ostudzić i dodać do zmielonego mięsa, całość doprawić do smaku, dodać jajko i wyrobić masę bardzo dokładnie a następnie formować małe klopsiki i obsmażać je na oleju na rumiano. Na patelni po smażeniu mięsa podgrzać rosół, dodać śmietankę, podgrzewać na małym ogniu kilka minut, lekko zagęścić mąką, dodać posiekane oliwki i natkę pietruszki i dusić pod przykryciem kilka minut. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności, dodać klopsiki i podgrzewać całość aż mięso będzie gorące. Dodać ugotowany makaron, całość dobrze wymieszać i podawać od razu.