Składniki :
- 1 czerwona papryka chili
- 4 łyżki orzeszków piniowych
- 0,5 kg mieszanego mięsa mielonego [wołowe, drobiowe, wieprzowe, jagnięcina]
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki przyprawy indyjskiej [kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa – czyli tak zwana garam masala lub tylko masala]
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
Dip :
- 150 g jogurtu naturalnego
- 100 g gęstej śmietany
- 2 plastry ananasa
- 2 łyżki przyprawy curry
Wykonanie :
Paprykę chili oczyścić z pestek i drobno posiekać.
Orzeszki piniowe posiekać nieco grubiej niż paprykę.
Mięso wymieszać z chili, orzeszkami, jajkiem, bułką tartą, przyprawami i formować małe kulki.
Kulki smażyć na gorącym oleju na rumiano.
Na dip wymieszać jogurt ze śmietaną, dodać posiekanego w drobną kostkę ananasa.
Dip przyprawić do smaku curry, solą i pieprzem.
Pulpeciki i sos podawać do sałatek i pieczywa.