Składniki :

  • 1 czerwona papryka chili
  • 4 łyżki orzeszków piniowych
  • 0,5 kg mieszanego mięsa mielonego [wołowe, drobiowe, wieprzowe, jagnięcina]
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki przyprawy indyjskiej [kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa – czyli tak zwana garam masala lub tylko masala]
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Dip :

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 100 g gęstej śmietany
  • 2 plastry ananasa
  • 2 łyżki przyprawy curry

Wykonanie :
Paprykę chili oczyścić z pestek i drobno posiekać.
Orzeszki piniowe posiekać nieco grubiej niż paprykę.
Mięso wymieszać z chili, orzeszkami, jajkiem, bułką tartą, przyprawami i formować małe kulki.
Kulki smażyć na gorącym oleju na rumiano.
Na dip wymieszać jogurt ze śmietaną, dodać posiekanego w drobną kostkę ananasa.
Dip przyprawić do smaku curry, solą i pieprzem.
Pulpeciki i sos podawać do sałatek i pieczywa.