Składniki :
- 0,7 kg mielonej wołowiny
- 1 cebula drobno posiekana i usmażona na oliwie z masłem
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku
- 1 pęczek kolendry – połowa do mięsa a połowa do posypania gotowych klopsików
- 2 jajka
- sól, pieprz, płatki chili [ilość chili wedle uznania], przyprawy tureckie i do dań indyjskich np do biriani, curry itp
- sok z 1 całej cytryny
- szklanka pomidorków koktajlowych pokrojonych i usmażonych na maśle z oliwą i odparowanych na gęstą pulpę
- bułka tarta do ewentualnego zagęszczenia masy w razie gdyby była zbyt wodnista
Wykonanie :
Mięso wymieszać ze wszystkimi przygotowanymi składnikami, uformować małe klopsiki i smażyć na rumiano ze wszystkich stron. Podawać nadziane na wykałaczki i posypane świeżą kolendrą. Serwować z ulubionymi sosami i do sałatek.