• 0,7 kg mielonej wołowiny
  • 1 cebula drobno posiekana i usmażona na oliwie z masłem
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1 pęczek kolendry – połowa do mięsa a połowa do posypania gotowych klopsików
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, płatki chili [ilość chili wedle uznania], przyprawy tureckie i do dań indyjskich np do biriani, curry itp
  • sok z 1 całej cytryny
  • szklanka pomidorków koktajlowych pokrojonych i usmażonych na maśle z oliwą i odparowanych na gęstą pulpę
  • bułka tarta do ewentualnego zagęszczenia masy w razie gdyby była zbyt wodnista

Mięso wymieszać ze wszystkimi przygotowanymi składnikami, uformować małe klopsiki i smażyć na rumiano ze wszystkich stron. Podawać nadziane na wykałaczki i posypane świeżą kolendrą. Serwować z ulubionymi sosami i do sałatek.