Składniki :

  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
  • 1 biała cebula posiekana drobno i podsmażona na złoto na maśle razem z 3 posiekanymi ząbkami czosnku
  • 0,2 mielonej łopatki wieprzowej
  • 0,2 mielonej wołowiny (kawałek dowolny)
  • 0,3 mielonej baraniny lub jagnięciny (kawałek dowolny)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki octu (jabłkowego, winnego, wedle gustu)
  • mąka do obtoczenia klopsów

Sos kaparowy :

  • 2 łyżeczki masła
  • łyżka mąki
  • słoiczek kaparów razem z przecedzoną zalewą
  • słodka śmietanka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki koperku
  • ostra oliwa z chili i czosnkiem

Wykonanie klopsów :

Mięsa wymieszać z odciśniętą bułką, dodać przyprawy, musztardę, jajko, przesmażoną cebulę z czosnkiem razem z tłuszczem ze smażenia i ocet. Całość bardzo dokładnie wymieszać, długo wyrabiając. Formować małe klopsiki i obtaczać w mące. Klopsiki usmażyć na rumiano z każdej strony i zdjąć z patelni.

Wykonanie sosu kaparowego :

Na patelni roztopić masło z oliwą, przesmażyć na nim kapary przez kilka minut, dodać rozprowadzoną mąkę w zalewie po kaparach i śmietance, zagotować, sprawdzić smak, doprawić, dodać koperek a następnie do gotowego sosu dodać wcześniej usmażone klopsy. Gotować na małym ogniu pod przykryciem kilka minut do połączenia się smaków. Podawać z ryżem.