Składniki :
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
- 1 biała cebula posiekana drobno i podsmażona na złoto na maśle razem z 3 posiekanymi ząbkami czosnku
- 0,2 mielonej łopatki wieprzowej
- 0,2 mielonej wołowiny (kawałek dowolny)
- 0,3 mielonej baraniny lub jagnięciny (kawałek dowolny)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- sól, pieprz
- 2 łyżki octu (jabłkowego, winnego, wedle gustu)
- mąka do obtoczenia klopsów
Sos kaparowy :
- 2 łyżeczki masła
- łyżka mąki
- słoiczek kaparów razem z przecedzoną zalewą
- słodka śmietanka
- sól, pieprz
- 2 łyżki koperku
- ostra oliwa z chili i czosnkiem
Wykonanie klopsów :
Mięsa wymieszać z odciśniętą bułką, dodać przyprawy, musztardę, jajko, przesmażoną cebulę z czosnkiem razem z tłuszczem ze smażenia i ocet. Całość bardzo dokładnie wymieszać, długo wyrabiając. Formować małe klopsiki i obtaczać w mące. Klopsiki usmażyć na rumiano z każdej strony i zdjąć z patelni.
Wykonanie sosu kaparowego :
Na patelni roztopić masło z oliwą, przesmażyć na nim kapary przez kilka minut, dodać rozprowadzoną mąkę w zalewie po kaparach i śmietance, zagotować, sprawdzić smak, doprawić, dodać koperek a następnie do gotowego sosu dodać wcześniej usmażone klopsy. Gotować na małym ogniu pod przykryciem kilka minut do połączenia się smaków. Podawać z ryżem.