Składniki :

  • 2 torebki białego ryżu – klasycznego, ulubionego lub jaśminowego
  • 0,5 kg mięsa mielonego – wieprzowo-wołowego
  • 1 biała cebula usmażona na łyżce masła razem z posiekanymi trzema ząbkami czosnku
  • 1 jajko (nie jest konieczne)
  • sól,pieprz,szczypta curry i papryki słodkiej i ostrej,przyprawa do mięsa wieprzowego

Sos biały koperkowy z pieczarkami :

  • kilka dużych pieczarek podsmażonych na łyżce masła
  • 1 biała cebula pokrojona w kostkę i usmażona na łyżce masła
  • kubek śmietany 12%
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • kubek rosołu domowego jako baza smakowa lub rosół z kostki lub woda
  • sól,pieprz

Wykonanie :

Usmażoną cebulę i pieczarki razem z tłuszczem po smażeniu podlać wodą lub rosołem, zagotować, dodać koperek, czosnek, zmniejszyć grzanie i dodać wcześniej zahartowaną śmietanę i przyprawy. Gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Na koniec sprawdzić smak, ewentualnie doprawić.

Sos pomidorowy włoski :

  • duży sok pomidorowy z kartonu
  • 1 małe chili
  • 1 biała cebula i 4 posiekane drobno ząbki czosnku posiekane w kostkę i usmażone na oliwie z chili i łyżce masła
  • kilka świeżych listków bazylii drobno posiekanych
  • sól,pieprz,zioła włoskie

Wykonanie :

Sok zagotować, dodać usmażoną cebulę z czosnkiem i posiekane chili i bazylię i po doprawieniu zmniejszyć grzanie i sos lekko odparować aż zgęstnieje lub lekko zagęścić.

Wykonanie klopsików :

Mięso przyprawić, wymieszać dokładnie z surowym ryżem, ewentualnym jajkiem i usmażoną cebulą z czosnkiem a następnie formować niewielkie klopsiki i wrzucać na gotujący się na małym ogniu sos (biały lub pomidorowy) i gotować pod przykryciem 15 minut aż ryż w klopsikach się ugotuje.