Składniki :
- 2 torebki białego ryżu – klasycznego, ulubionego lub jaśminowego
- 0,5 kg mięsa mielonego – wieprzowo-wołowego
- 1 biała cebula usmażona na łyżce masła razem z posiekanymi trzema ząbkami czosnku
- 1 jajko (nie jest konieczne)
- sól,pieprz,szczypta curry i papryki słodkiej i ostrej,przyprawa do mięsa wieprzowego
Sos biały koperkowy z pieczarkami :
- kilka dużych pieczarek podsmażonych na łyżce masła
- 1 biała cebula pokrojona w kostkę i usmażona na łyżce masła
- kubek śmietany 12%
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- kubek rosołu domowego jako baza smakowa lub rosół z kostki lub woda
- sól,pieprz
Wykonanie :
Usmażoną cebulę i pieczarki razem z tłuszczem po smażeniu podlać wodą lub rosołem, zagotować, dodać koperek, czosnek, zmniejszyć grzanie i dodać wcześniej zahartowaną śmietanę i przyprawy. Gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Na koniec sprawdzić smak, ewentualnie doprawić.
Sos pomidorowy włoski :
- duży sok pomidorowy z kartonu
- 1 małe chili
- 1 biała cebula i 4 posiekane drobno ząbki czosnku posiekane w kostkę i usmażone na oliwie z chili i łyżce masła
- kilka świeżych listków bazylii drobno posiekanych
- sól,pieprz,zioła włoskie
Wykonanie :
Sok zagotować, dodać usmażoną cebulę z czosnkiem i posiekane chili i bazylię i po doprawieniu zmniejszyć grzanie i sos lekko odparować aż zgęstnieje lub lekko zagęścić.
Wykonanie klopsików :
Mięso przyprawić, wymieszać dokładnie z surowym ryżem, ewentualnym jajkiem i usmażoną cebulą z czosnkiem a następnie formować niewielkie klopsiki i wrzucać na gotujący się na małym ogniu sos (biały lub pomidorowy) i gotować pod przykryciem 15 minut aż ryż w klopsikach się ugotuje.