Składniki :
- 200 g ryżu długoziarnistego
- 1 mała cebula
- 4 ząbki czosnku
- 0,5 kg mięsa mielonego mieszanego dowolnie [najlepiej wołowo-wieprzowe]
- 1 żółtko
- łyżeczka curry
- 2 łyżki oleju
- żółta papryka
- czerwona papryka
- słoik sosu słodko-kwaśnego [dowolny ulubiony np tao-tao są dobre]
- małe kolby kukurydzy marynowane
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Wykonanie :
Ryż ugotować klasycznie według przepisu na opakowaniu.
Cebulę i czosnek drobno posiekać.
Czosnek, mięso, curry, żółtko i sól i pieprz dokładnie ze sobą wymieszać.
Z masy mięsnej formować kuleczki i smażyć na oleju na rumiano.
papryki pokroić w cienkie paski i dodać do smażących się kulek mięsnych.
Wlać sos na patelnię, dodać osączone kukurydze, i razem z klopsikami podgrzewać.
Gdy całość będzie gotowa dodać posiekaną natkę pietruszki.
Podawać na ryżu.