Składniki :

  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • 1 mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 kg mięsa mielonego mieszanego dowolnie [najlepiej wołowo-wieprzowe]
  • 1 żółtko
  • łyżeczka curry
  • 2 łyżki oleju
  • żółta papryka
  • czerwona papryka
  • słoik sosu słodko-kwaśnego [dowolny ulubiony np tao-tao są dobre]
  • małe kolby kukurydzy marynowane
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Wykonanie :
Ryż ugotować klasycznie według przepisu na opakowaniu.
Cebulę i czosnek drobno posiekać.
Czosnek, mięso, curry, żółtko i sól i pieprz dokładnie ze sobą wymieszać.
Z masy mięsnej formować kuleczki i smażyć na oleju na rumiano.
papryki pokroić w cienkie paski i dodać do smażących się kulek mięsnych.
Wlać sos na patelnię, dodać osączone kukurydze, i razem z klopsikami podgrzewać.
Gdy całość będzie gotowa dodać posiekaną natkę pietruszki.
Podawać na ryżu.