Składniki :

  • 0,3 kg mielonej wołowiny
  • 0,3 kg mielonej wieprzowiny
  • 3 marchewki
  • puszka groszku
  • koperek
  • natka pietruszki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
  • 3 szklanki wywaru drobiowego
  • mąka

Wykonanie :

Mięsa wymieszać z jajkami, przyprawami, częścią koperku i pietruszki i po dobrym wyrobieniu masy zrobić małe klopsiki. Do rosołu dodać resztę posiekanej zieleniny, przyprawy, pokrojoną w kostkę marchew i groszek i gotować sos na małym ogniu kilkanaście minut aż marchew zmięknie. Sos zagęścić, doprawić i wrzucić do niego klopsiki. Dusić 10 minut aż mięso będzie gotowe. Na koniec zabielić śmietaną.