Składniki :

  • 0,5 kg mięsa wołowego
  • 1 opakowanie sera gorgonzola
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mascarpone
  • pół szklanki śmietany 18%
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
  • pół szklanki koperku
  • 1 łyżka posiekanych papryczek jalapeno czerwonych lub zielonych [marynowanych]
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • łyżeczka oliwy
  • mix mrożonych dowolnych warzyw np z fasolką szparagową
  • ryż do podania
  • 2 jajka
  • 1 mała namoczona bułka
  • 4 szklanki wody lub rosołu

Wykonanie :

Do mięsa dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, sól i pieprz, pół posiekanej cebuli, pół posiekanego czosnku, łyżeczkę koperku, jajka i dokładnie całość wyrobić na kleistą masę. Uformować małe klopsiki i odstawić na bok. Pozostałą część cebuli również posiekać i usmażyć na złoto na oliwie. Do usmażonej cebuli dodać warzywa i smażyć kilka chwil cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem, dodać resztę przypraw, a następnie dodać posiekane papryczki, pozostały koperek, śmietanę, mascarpone, resztę posiekanego czosnku, pokrojony drobno ser gorgonzola i szklankę wody lub rosołu. Podgrzewać na wolnym ogniu często mieszając 5 minut a następnie dolać pozostałą wodę lub rosół. Sos dusić 20 minut aż cały ser zupełnie się rozpuści, sprawdzić smak, w razie konieczności doprawić do smaku i zagęścić sos mąką. Sos powinien być lekko pikantny i wyraźnie serowy. Do gotowego sosu wrzucić wcześniej uformowane klopsiki i całość dusić na wolnym ogniu pod przykryciem aż klopsiki będą ugotowane. Podawać z ryżem.