Składniki :

  • -> mięso mielone wołowo-wieprzowe (ilość zależna od planowanej ilości klopsików)
  • -> 1 czerwona cebula
  • -> jajko
  • -> sól,pieprz,czerwona ostra i słodka papryka,curry,przyprawa do mięsa mielonego,garam masala,czubryca czerwona i zielona
  • -> zioła prowansalskie,oregano
  • Sos pomidorowy :
  • -> 2 puszki pomidorów w kawałkach
  • -> czerwona cebula
  • -> 5 ząbków czosnku
  • -> sól,pieprz,papryka słodka i ostra
  • -> 3 łyżki ostrego keczupu i tyle samo koncentratu pomidorowego
  • -> kostka rosołowa mięsna

Wykonanie :

Z mięsa,posiekanej i podsmażonej cebuli,jajka,przypraw i ziół uformować klopsiki i wrzucać na wrzątek z dodatkiem kostki rosołowej wołowej i soli. Gotować około 15 minut. Przygotować sos : cebulę i czosnek drobno posiekać i przesmażyć,dodać pomidory,przyprawić,dodać resztę składników,ewentualnie dolać trochę przegotowanej wody jeśli sos byłby za gęsty. Gotować kilka minut. Do gotowego sosu dodać klopsiki,podgrzać i podawać z ryżem.