Składniki :

Na klopsiki :

  • 1 cebula wysmażona na złoto na odrobinie oliwy z masłem
  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego, wołowego lub mieszanego
  • duża czerstwa bułka namoczona w rosole, wodzie lub sosie warzywnym [tym do klopsików]
  • jajko
  • sól, pieprz

Na sos :

  • butelka passaty pomidorowej lub przecier pomidorowy domowy [ostatecznie koncentrat]
  • ugotowane w osolonej wodzie 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera i 7 ząbków czosnku – zmiksowane na gładki krem warzywny
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Składniki sosu połączyć i zagotować. Sprawdzić smak, doprawić wedle uznania. Składniki na klopsiki połączyć, doprawić i obsmażyć na rumiano z obu stron bez całkowitego przepiekania ich. Obsmażone klopsiki dogotować w sosie warzywnym. Podawać z obsmażonymi lub pieczonymi ziemniakami.