Składniki :
Na klopsiki :
- 1 cebula wysmażona na złoto na odrobinie oliwy z masłem
- 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego, wołowego lub mieszanego
- duża czerstwa bułka namoczona w rosole, wodzie lub sosie warzywnym [tym do klopsików]
- jajko
- sól, pieprz
Na sos :
- butelka passaty pomidorowej lub przecier pomidorowy domowy [ostatecznie koncentrat]
- ugotowane w osolonej wodzie 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera i 7 ząbków czosnku – zmiksowane na gładki krem warzywny
- sól, pieprz
Wykonanie :
Składniki sosu połączyć i zagotować. Sprawdzić smak, doprawić wedle uznania. Składniki na klopsiki połączyć, doprawić i obsmażyć na rumiano z obu stron bez całkowitego przepiekania ich. Obsmażone klopsiki dogotować w sosie warzywnym. Podawać z obsmażonymi lub pieczonymi ziemniakami.