Składniki :
- 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- natka pietruszki
- 2 szklanki białego wytrawnego wina [musi być smaczne do picia]
- szklanka mocnego bulionu [wołowo-drobiowego, drobiowego, drobiowo-warzywnego lub warzywnego – dowolnie jaki będzie to bulion ale ważne, by był domowy a nie z kostki]
- 2 jajka
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- czubata łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz, czerwona ostra papryka, czerwona słodka papryka, chili, curry, kurkuma
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- koperek
- 1 mała cebulka
- masło
- kapary
Wykonanie :
Mięso mielone wyrobić z jajkiem i połową posiekanej natki pietruszki i koperku.
Dodać wszystkie przyprawy i posiekaną w kosteczkę i usmażoną na maśle cebulkę.
Mięso dokładnie wymieszać, dodać połowę przeciśniętego czosnku i jeśli mięso jest zbyt zwarte – dolać odrobinę bulionu i wina.
Wyrobić bardzo dokładnie i odstawić do przegryzienia się smaków do lodówki.
W głębokiej i dużej patelni wstawić na małym ogniu wino z bulionem, resztą posiekanej zieleniny, czosnku, kapary, łyżkę masła, sól, pieprz i całość gotować na małym ogniu pod przykryciem 10 minut.
Następnie sos zagęścić mąkami [uważać, by nie przesadzić z zagęszczeniem – najlepiej robić to na dwa razy by sos nie był zbyt gęsty, powinien być nadal lejący] i ponownie gotować na małym ogniu pod przykryciem 5 minut.
Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i do gotowego lekko gotującego się sosu wkładać klopsiki.
Klopsy gotować w sosie na małym ogniu pod przykryciem aż będą gotowe.
Podawać z ziemniakami piure lub ryżem.