Składniki :

  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • natka pietruszki
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina [musi być smaczne do picia]
  • szklanka mocnego bulionu [wołowo-drobiowego, drobiowego, drobiowo-warzywnego lub warzywnego – dowolnie jaki będzie to bulion ale ważne, by był domowy a nie z kostki]
  • 2 jajka
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz, czerwona ostra papryka, czerwona słodka papryka, chili, curry, kurkuma
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • koperek
  • 1 mała cebulka
  • masło
  • kapary

Wykonanie :
Mięso mielone wyrobić z jajkiem i połową posiekanej natki pietruszki i koperku.
Dodać wszystkie przyprawy i posiekaną w kosteczkę i usmażoną na maśle cebulkę.
Mięso dokładnie wymieszać, dodać połowę przeciśniętego czosnku i jeśli mięso jest zbyt zwarte – dolać odrobinę bulionu i wina.
Wyrobić bardzo dokładnie i odstawić do przegryzienia się smaków do lodówki.
W głębokiej i dużej patelni wstawić na małym ogniu wino z bulionem, resztą posiekanej zieleniny, czosnku, kapary, łyżkę masła, sól, pieprz i całość gotować na małym ogniu pod przykryciem 10 minut.
Następnie sos zagęścić mąkami [uważać, by nie przesadzić z zagęszczeniem – najlepiej robić to na dwa razy by sos nie był zbyt gęsty, powinien być nadal lejący] i ponownie gotować na małym ogniu pod przykryciem 5 minut.
Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i do gotowego lekko gotującego się sosu wkładać klopsiki.
Klopsy gotować w sosie na małym ogniu pod przykryciem aż będą gotowe.
Podawać z ziemniakami piure lub ryżem.