Składniki :
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- kasza bulgur
- 5 dużych pomidorów
- sól, pieprz, chili
- 4 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 jajko
- olej do smażenia
- bułka tarta do panierowania
- łyżeczka masła
Wykonanie :
Bulgur ugotować zgodnie z instrukcją na opakowani z dodatkiem masła. Pomidory zmiksować na gładko, dodać chili, sól i pieprz, zagotować. Marchew, pietruszkę, czosnek i cebulę utrzeć na drobnej tarce a następnie jeszcze zblendować na gładko i dodać do pomidorów. Sos gotować 30 minut na małym ogniu. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić. Do mięsa dodać jajko, przyprawy i kilka łyżek ugotowanego sosu, dokładnie wyrobić, uformować klopsiki i albo panierować i smażyć na rumiano z obu stron albo wrzucać do gotującego się sosu. Moja wersja jest klopsikami smażonymi.