Składniki :

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • kasza bulgur
  • 5 dużych pomidorów
  • sól, pieprz, chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania
  • łyżeczka masła

Wykonanie :

Bulgur ugotować zgodnie z instrukcją na opakowani z dodatkiem masła. Pomidory zmiksować na gładko, dodać chili, sól i pieprz, zagotować. Marchew, pietruszkę, czosnek i cebulę utrzeć na drobnej tarce a następnie jeszcze zblendować na gładko i dodać do pomidorów. Sos gotować 30 minut na małym ogniu. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić. Do mięsa dodać jajko, przyprawy i kilka łyżek ugotowanego sosu, dokładnie wyrobić, uformować klopsiki i albo panierować i smażyć na rumiano z obu stron albo wrzucać do gotującego się sosu. Moja wersja jest  klopsikami smażonymi.