Składniki :
- 3 kubki suszonych grzybów [ugotowanych do miękkości, pokrojonych i usmażonych na maśle z dodatkiem soli i pieprzu
- 4 duże pomidory [drobno pokrojone i usmażone z drobno posiekaną cebulą i 4 posiekanymi ząbkami czosnku na maśle z solą i pieprzem]
- natka pietruszki
- jajko
- 1 szklanka drobiowego rosołu [najlepiej domowego ale można zastąpić rosołkiem z kostki]
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- 0,5 kg mielonej szynki wieprzowej
- sól, pieprz
- mąka do zagęszczenia sosu
Wykonanie :
Na początku należy przygotować sos – przygotować grzyby i pomidory. Następnie do przygotowanych grzybów dodać przygotowane pomidory, dodać szklankę rosołu i dusić całość na małym ogniu pod przykryciem 10 minut co jakiś czas mieszając. Następnie sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i lekko zagęścić. Do mięsa dodać jajko, przyprawy, parmezan, dokładnie wymieszać całość i ewentualnie dodać kaszę mannę by masa nie była zbyt zbita. Uformować małe klopsiki i wrzucać na gotujący się sos. Dusić kilka minut aż mięso będzie gotowe. Na koniec dodać posiekaną natkę i od razu podawać z kaszą pęczak lub ziemniaczanym piure.