Składniki :

  • 3 kubki suszonych grzybów [ugotowanych do miękkości, pokrojonych i usmażonych na maśle z dodatkiem soli i pieprzu
  • 4 duże pomidory [drobno pokrojone i usmażone z drobno posiekaną cebulą i 4 posiekanymi ząbkami czosnku na maśle z solą i pieprzem]
  • natka pietruszki
  • jajko
  • 1 szklanka drobiowego rosołu [najlepiej domowego ale można zastąpić rosołkiem z kostki]
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • 0,5 kg mielonej szynki wieprzowej
  • sól, pieprz
  • mąka do zagęszczenia sosu

Wykonanie :

Na początku należy przygotować sos – przygotować grzyby i pomidory. Następnie do przygotowanych grzybów dodać przygotowane pomidory, dodać szklankę rosołu i dusić całość na małym ogniu pod przykryciem 10 minut co jakiś czas mieszając. Następnie sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i lekko zagęścić. Do mięsa dodać jajko, przyprawy, parmezan, dokładnie wymieszać całość i ewentualnie dodać kaszę mannę by masa nie była zbyt zbita. Uformować małe klopsiki i wrzucać na gotujący się sos. Dusić kilka minut aż mięso będzie gotowe. Na koniec dodać posiekaną natkę i od razu podawać z kaszą pęczak lub ziemniaczanym piure.