Składniki :
Na klopsiki :
- o,7 kg mielonej wieprzowiny lub wołowiny [rodzaj mięsa jest zupełnie dowolny, wedle uznania]
- namoczona bułka [najlepiej w rosole]
- 2 jajka
- sól, pieprz, sproszkowany czosnek lub 2 świeże przeciśnięte podsmażone z cebulą ząbki czosnku
- 1 biała cebula drobno posiekana i wysmażona na złoto na maśle
- bułka tarta pół na pół wymieszana z otrębami [zmiksowanymi na drobno]
Warzywa :
- 3 duże marchewki pokrojone w grube plasterki
- 3 duże pietruszki pokrojone w grube plasterki
- łyżeczka masła
- sól
Sos :
- sos porowy jako baza sosu : https://penelope.nstrefa.pl/poledwiczka-wieprzowa-z-piure-i-sosem-porowym-by-penelope/
- puszka rozdrobnionych pomidorów z ziołami
- sól, mielone chili, szczypta cukru dla równowagi smaku by sos nie był zbyt kwaśny
Wykonanie :
Mięso na klopsiki wymieszać z przygotowanymi składnikami, uformować małe kuleczki i piec w piekarniku lub kombiwarze na rumiano. Przygotowane warzywa mocno podsmażyć na maśle, następnie przyprawić solą i dusić na średnim ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż warzywa zmiękną ale nie będą się rozpadać. Składniki sosu połączyć [zaczynając od zrobienia sosu porowego jako sosu podstawowego] i doprawić do smaku by był lekko kwaśny i lekko słodki. Dusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając by smaki się połączyły.