• 0,7 kg mielonej wołowiny
  • sól, pieprz
  • 1 namoczona bułka kajzerka lub zmielone grubo płatki owsiane – namoczone w bulionie drobiowym i odciśnięte
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • szklanka śmietanki 30%
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • pół szklanki posiekanego koperku
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • pół szklanki tartego parmezanu
  • pół małego krążka ulubionego sera pleśniowego
  • mąka do zagęszczenia sosu

W pierwszej kolejności należy przygotować sos. Podgrzać rosół, dodać śmietankę, czosnek, koperek, przyprawy, przygotowane sery i całość podgrzewać często mieszając aż sery całkowicie się rozpuszczą. Gotować na małym ogniu 30 minut, sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i zagęścić lekko mąką. Następnie przyprawić mięso, wymieszać z namoczoną bułką lub płatkami owsianymi i czosnkiem, uformować małe kuleczki i wrzucać do gotowego serowego sosu. Dusić całość 15 minut co jakiś czas lekko mieszając by klopsiki się nie przykleiły do dna. Podawać z ziemniakami piure i gotowanymi warzywami.