Składniki :
- 0,5 kg mięsa mielonego wołowego
- 2 cebule
- natka pietruszki
- jajko
- namoczona czerstwa bułka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sos piwny :
- 2 cebule
- szklanka jasnego piwa
- pół szklanki bulionu drobiowego [najlepiej w postaci domowego rosołu]
- łyżeczka cukru
Wykonanie :
Cebulę i natkę drobno posiekać, dodać mięso, wymieszać z jajkiem, odciśniętą po moczeniu bułką i przyprawami. Gdy powstanie jednolita masa uformować klopsiki i usmażyć na oleju na rumiano. Przygotować sos : cebule pokroić, podsmażyć na oleju ze smażenia klopsów z dodatkiem cukru, zalać piwem i bulionem, zagotować i dusić 15 minut. Usmażone klopsy ułożyć na sosie i dusić jeszcze 5 minut. Podawać z piure ziemniaczanym.