Składniki :

  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowego
  • 2 cebule
  • natka pietruszki
  • jajko
  • namoczona czerstwa bułka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sos piwny :

  • 2 cebule
  • szklanka jasnego piwa
  • pół szklanki bulionu drobiowego [najlepiej w postaci domowego rosołu]
  • łyżeczka cukru

Wykonanie :

Cebulę i natkę drobno posiekać, dodać mięso, wymieszać z jajkiem, odciśniętą po moczeniu bułką i przyprawami. Gdy powstanie jednolita masa uformować klopsiki i usmażyć na oleju na rumiano. Przygotować sos : cebule pokroić, podsmażyć na oleju ze smażenia klopsów z dodatkiem cukru, zalać piwem i bulionem, zagotować i dusić 15 minut. Usmażone klopsy ułożyć na sosie i dusić jeszcze 5 minut. Podawać z piure ziemniaczanym.