• 0,5 kg mielonej wołowiny
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • sok pomidorowy w kartonie
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża usmażona na maśle na złoto cebula
  • oregano, tymianek do smaku
  • sól, pieprz, sos sojowy i wooster do mięsa, szczypta łagodnej papryki tureckiej Pul Biber do sosu pomidorowego
  • jajko
  • mąka do lekkiego zagęszczenia sosu [opcjonalnie]
  • 2 szklanki ugotowanej w osolonej wodzie kaszy pęczak
  • 1 szklanka ugotowanych i posiekanych suszonych grzybów
  • łyżka masła

W pierwszej kolejności należy przygotować i przyprawić mięso. Mięso wymieszać z jajkiem, przeciśniętym czosnkiem, połową usmażonej i ostudzonej cebuli, solą, pieprzem, sosami i uformować małe klopsiki. Można je podsmażyć dla uzyskania dodatkowego aromatu lub klasycznie dusić w sosie.
Następnie należy przygotować sos – w garnku zagotować sok pomidorowy, dodać rozdrobnione pomidory z puszki, zioła, przyprawić solą, pieprzem, dodać paprykę, resztę usmażonej cebuli i dusić na wolnym ogniu 20 minut. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i jeśli sos jest zbyt rzadki – lekko zagęścić go mąką. Do gotowego sosu dodać obsmażone lub surowe klopsiki i dusić aż mięso będzie gotowe.
Wcześniej ugotowaną kaszę i grzyby połączyć ze sobą, dodać masło i zasmażyć na patelni. Doprawić do smaku i podawać do sosu z klopsikami.