Składniki :
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- 0,2 mielonego indyka [opcjonalnie]
- 1 jajko
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 cebula wysmażona na złoto na łyżce masła z 4 przeciśniętymi ząbkami czosnku
- 2 łyżki ostrej oliwy
- łyżka masła
- sól, pieprz, tymianek, majeranek
- por [tylko biała część]
- 4 łyżki mascarpone
- szklanka rosołu drobiowego
- pół pęczka natki pietruszki lub koperku
- mąka do zagęszczenia sosu
- 7 dużych ziemniaków
Wykonanie :
Do usmażonej cebuli z czosnkiem dodać lekko podduszony na maśle szpinak, wymieszać, przestudzić, dodać przyprawy, jajko, mięso i dokładnie całość wyrobić. Uformować klopsiki i odstawić na bok. Następnie na maśle z oliwą podsmażyć posiekanego drobno pora, dodać pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, zioła, sól, natkę lub koperek, mascarpone, rosół i całość zagotować. Następnie sprawdzić smak, doprawić jeśli trzeba i zagęścić sos. Przelać całość do naczynia żaroodpornego, włożyć przygotowane klopsiki i zapiekać 30 minut w 180*C aż klopsiki i ziemniaki będą gotowe.