Składniki :

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 0,2 mielonego indyka [opcjonalnie]
  • 1 jajko
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 cebula wysmażona na złoto na łyżce masła z 4 przeciśniętymi ząbkami czosnku
  • 2 łyżki ostrej oliwy
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, tymianek, majeranek
  • por [tylko biała część]
  • 4 łyżki mascarpone
  • szklanka rosołu drobiowego
  • pół pęczka natki pietruszki lub koperku
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • 7 dużych ziemniaków

Wykonanie :

Do usmażonej cebuli z czosnkiem dodać lekko podduszony na maśle szpinak, wymieszać, przestudzić, dodać przyprawy, jajko, mięso i dokładnie całość wyrobić. Uformować klopsiki i odstawić na bok. Następnie na maśle z oliwą podsmażyć posiekanego drobno pora, dodać pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, zioła, sól, natkę lub koperek, mascarpone, rosół i całość zagotować. Następnie sprawdzić smak, doprawić jeśli trzeba i zagęścić sos. Przelać całość do naczynia żaroodpornego, włożyć przygotowane klopsiki i zapiekać 30 minut w 180*C aż klopsiki i ziemniaki będą gotowe.