Składniki :

  • 4 duże filety z dorsza [po rozmrożeniu dobrze odciśnięte z nadmiaru wody]
  • 1 mała cebula usmażona na maśle
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1 mała namoczona i odciśnięta bułka
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, szczypta płatków chili do smaku
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka pasty krewetkowej
  • łyżka sosu ostrygowego
  • łyżka sosu rybnego
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • pół szklanki zimnej wody

Wykonanie :

Na początku należy przygotować klopsiki – mięso ryby zmielić, ponownie odcisnąć by masa nie była mokra, dodać podsmażoną na maśle cebulkę, przeciśnięty czosnek, dobrze odciśniętą bułkę, jedno jajko, przyprawy, sos ostrygowy, parmezan, natkę pietruszki i całość wyrobić na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt rzadka i klopsiki po uformowaniu rozpadają się można dodać kaszę mannę dla zagęszczenia masy. Następnie należy zrobić gęstą tempurę – mąki wymieszać ze sobą, dodać pastę curry i pastę krewetkową, sól, sos rybny a następnie po dokładnym wymieszaniu całości dodać tyle wody, by masa była mocno gęsta i klejąca. Następnie uformowane klopsiki dokładnie obtaczać w tempurze i smażyć na głębokim tłuszczu na rumiano. Tak przygotowane klopsiki podawać z sałatkami na ciepło i zimno.