Składniki :

  • 1 duża kapusta pekińska
  • 0,3 kg mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
  • 2 jajka
  • kasza manna lub namoczona w rosole bułka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 por biała część
  • 2 łyżki masła
  • olej z chili
  • 5 przeciśniętych ząbków czosnku
  • 2 szklanki domowego rosołu drobiowego
  • szklanka passaty pomidorowej
  • pół pęczka natki pietruszki
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • sól, pieprz, curry, papryka ostra,słodka i wędzona, majeranek, ziela angielskie, liście laurowe

Wykonanie :

Kapustę pekińską rozdzielić na liście i z każdego wykroić twardą część. Pozostałe miękkie części z liści pokroić drobno i dodać do mięsa razem z posiekaną drobno cebulą i porem wcześniej usmażoną na oleju z chili i z masłem. Dodać jajka, rozmoczoną rosołem bułkę lub kaszę mannę, czosnek, sól, pieprz, curry, papryki i całość bardzo dokładnie wyrobić. Passatę i rosół zagotować, dodać ziela i liście, sól, pieprz, posiekaną natkę i majeranek, gotować 10 minut a następnie zagęścić mąką. Sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić a następnie formować z masy mięsnej małe klopsiki i wrzucać do gotującego się sosu. Gotować pod przykryciem 10 minut na małym ogniu co jakiś czas delikatnie całość mieszając. Podawać z ryżem.