Składniki :
- 1 duża kapusta pekińska
- 0,3 kg mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
- 2 jajka
- kasza manna lub namoczona w rosole bułka
- 1 czerwona cebula
- 1 por biała część
- 2 łyżki masła
- olej z chili
- 5 przeciśniętych ząbków czosnku
- 2 szklanki domowego rosołu drobiowego
- szklanka passaty pomidorowej
- pół pęczka natki pietruszki
- mąka do zagęszczenia sosu
- sól, pieprz, curry, papryka ostra,słodka i wędzona, majeranek, ziela angielskie, liście laurowe
Wykonanie :
Kapustę pekińską rozdzielić na liście i z każdego wykroić twardą część. Pozostałe miękkie części z liści pokroić drobno i dodać do mięsa razem z posiekaną drobno cebulą i porem wcześniej usmażoną na oleju z chili i z masłem. Dodać jajka, rozmoczoną rosołem bułkę lub kaszę mannę, czosnek, sól, pieprz, curry, papryki i całość bardzo dokładnie wyrobić. Passatę i rosół zagotować, dodać ziela i liście, sól, pieprz, posiekaną natkę i majeranek, gotować 10 minut a następnie zagęścić mąką. Sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić a następnie formować z masy mięsnej małe klopsiki i wrzucać do gotującego się sosu. Gotować pod przykryciem 10 minut na małym ogniu co jakiś czas delikatnie całość mieszając. Podawać z ryżem.