Składniki :
- 6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
- 2 szklanki drobno posiekanych pieczarek usmażonych z solą, pieprzem na oliwie
- 2 szklanki ugotowanej brązowej soczewicy w osolonej wodzie
- 0,5 szklanki lekko zmielonych płatków owsianych namoczonych lekko we wodzie lub bulionie warzywnym
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego namoczonego w 2 łyżkach gorącej wody lub w gorącym bulionie warzywnym
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz, pół łyżeczki wędzonej papryki
- bułka tarta do panierowania
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka Marmite
- oliwa do smażenia
Wykonanie :
Wszystkie składniki i przyprawy [poza oliwą i bułką tartą] dokładnie ze sobą wymieszać, uformować z masy małe klopsiki, panierować w bułce tartej i smażyć na oliwie na rumiano. Klopsiki można podawać do sosów pomidorowych, do spaghetti, do gotowanych ziemniaków, ryżu, do różnych rodzajów zup itp.