• 6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
  • 2 szklanki drobno posiekanych pieczarek usmażonych z solą, pieprzem na oliwie
  • 2 szklanki ugotowanej brązowej soczewicy w osolonej wodzie
  • 0,5 szklanki lekko zmielonych płatków owsianych namoczonych lekko we wodzie lub bulionie warzywnym
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego namoczonego w 2 łyżkach gorącej wody lub w gorącym bulionie warzywnym
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz, pół łyżeczki wędzonej papryki
  • bułka tarta do panierowania
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka Marmite
  • oliwa do smażenia

Wszystkie składniki i przyprawy [poza oliwą i bułką tartą] dokładnie ze sobą wymieszać, uformować z masy małe klopsiki, panierować w bułce tartej i smażyć na oliwie na rumiano. Klopsiki można podawać do sosów pomidorowych, do spaghetti, do gotowanych ziemniaków, ryżu, do różnych rodzajów zup itp.