Składniki :

  • 0,5 kg mielonej cielęciny
  • 0,2 mielonej wieprzowiny
  • kilka łyżek drobiowego rosołu dla nadania miękkości masie
  • zmielone warzywa z rosołu – marchew, pietruszka, seler, por, cebula i czosnek
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • 3 szklanki drobiowego rosołu
  • pół pęczka koperku
  • łyżka masła
  • mąka

Wykonanie :

Mięsa połączyć, dodać przyprawy, jajka, zmielone warzywa z rosołu, kilka łyżek rosołu, świeżo przeciśnięty czosnek i całość dobrze wyrobić i uformować z masy małe pulpety. Na maśle lekko podsmażyć 2 łyżki mąki, dodać rosół, koperek, sól, pieprz i dusić 10 minut. W razie potrzeby gdyby sos był za gęsty dodać rosołu a gdyby był zbyt rzadki dodać mąki. Do gotującego się sosu dodać surowe klopsy i dusić na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas lekko mieszając aż mięso będzie gotowe. Podawać z kopytkami, ryżem lub makaronem.