Składniki :
- 0,5 kg mielonej cielęciny
- 0,2 mielonej wieprzowiny
- kilka łyżek drobiowego rosołu dla nadania miękkości masie
- zmielone warzywa z rosołu – marchew, pietruszka, seler, por, cebula i czosnek
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- 3 szklanki drobiowego rosołu
- pół pęczka koperku
- łyżka masła
- mąka
Wykonanie :
Mięsa połączyć, dodać przyprawy, jajka, zmielone warzywa z rosołu, kilka łyżek rosołu, świeżo przeciśnięty czosnek i całość dobrze wyrobić i uformować z masy małe pulpety. Na maśle lekko podsmażyć 2 łyżki mąki, dodać rosół, koperek, sól, pieprz i dusić 10 minut. W razie potrzeby gdyby sos był za gęsty dodać rosołu a gdyby był zbyt rzadki dodać mąki. Do gotującego się sosu dodać surowe klopsy i dusić na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas lekko mieszając aż mięso będzie gotowe. Podawać z kopytkami, ryżem lub makaronem.