Składniki :

  • sos pomidorowy [najlepiej własnej produkcji]
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 czerstwe bułki
  • 2 małe cebule
  • masło
  • ziemniaki
  • koperek
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 3 jajka
  • przyprawy : sól,pieprz,2 kostki rosołowe mięsne

Wykonanie :

Cebulę pokroić drobno i usmażyć na mocno rumiano na maśle z dodatkiem oleju,przestudzić.
Sos pomidorowy przyprawić do smaku,dodać kostki rosołowe i koperek i dusić na wolnym ogniu.
W razie potrzeby rozrzedzić go wodą.
Mięso wymieszać z przyprawami,startymi na wiórki warzywami,jajkiem,namoczonymi i odciśniętymi bułkami i przestudzoną cebulą.
Formować pulpety,obtaczać w mące ziemniaczanej i wrzucać do sosu.
Część pulpetów usmażyć na maśle z olejem.
Ziemniaki ugotować klasycznie.
Podawać gorące z surówkami.
DSCN8784DSCN8788DSCN8786