Składniki :
- sos pomidorowy [najlepiej własnej produkcji]
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 2 czerstwe bułki
- 2 małe cebule
- masło
- ziemniaki
- koperek
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 3 jajka
- przyprawy : sól,pieprz,2 kostki rosołowe mięsne
Wykonanie :
Cebulę pokroić drobno i usmażyć na mocno rumiano na maśle z dodatkiem oleju,przestudzić.
Sos pomidorowy przyprawić do smaku,dodać kostki rosołowe i koperek i dusić na wolnym ogniu.
W razie potrzeby rozrzedzić go wodą.
Mięso wymieszać z przyprawami,startymi na wiórki warzywami,jajkiem,namoczonymi i odciśniętymi bułkami i przestudzoną cebulą.
Formować pulpety,obtaczać w mące ziemniaczanej i wrzucać do sosu.
Część pulpetów usmażyć na maśle z olejem.
Ziemniaki ugotować klasycznie.
Podawać gorące z surówkami.