Składniki na klopsy :
- 0,5 kg policzków wołowych zmielonych
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- jajko
- sól, pieprz, przyprawa do wołowiny
Składniki na sos grzybowy :
- kubek namoczonych we wrzątku i posiekanych suszonych grzybów
- sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe, szczypta majeranku
- łyżka śmietany 18%
- łyżka masła
- łyżka mąki do zagęszczenia sosu
- 2 kubki wody
- woda z moczenia grzybów [przecedzona przez sitko]
Wykonanie :
W garnku zagotować 2 kubki wody, dodać wodę z moczenia grzybów, przyprawy i gotować na małym ogniu.
W tym czasie posiekane grzyby smażyć na maśle cały czas mieszając przez 5 minut. Dodać do gotującej się wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Gdy płyn nieco odparuje sprawdzić smak, ewentualnie doprawić, zagęścić lekko mąką i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Mięso wymieszać z przyprawami, jajkiem, posiekaną drobno cebulą i czosnkiem i po uformowaniu średniej wielkości klopsów wrzucać do gotującego się sosu. Dusić aż klopsy będą ugotowane. Gdy całość będzie gotowa odstawić na 10 minut a następnie dodać śmietanę i wymieszać sos.