Składniki :

  • Kluski :
  • – 2 szklanki mąki
  • – 8 jaj
  • – 8 łyżek masła
  • – kilka łyżek mleka
  • – 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • – sól
  • – łyżka masła do naczynia żąroodpornego
  • Sos beszamelowy :
  • – 2 łyżki masła
  • – 2 łyżki mąki
  • – 2 szklanki mleka
  • – 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • – łyżeczka posiekanych świeżych ziół
  • – sól, pieprz, cukier

Wykonanie :

Przygotować sos : rozpuścić w rondelku masło, dodać mąkę, gdy zasmażka się spieni wlać mleko i gotować do momentu, aż beszamel zgęstnieje. Doprawić go solą, pieprzem, cukrem, koncentratem i ziołami. Przygotować kluski francuskie : utrzeć masło z żółtkami, ostrożnie wymieszać z mąką i ubitymi na sztywną pianę białkami. Zagotować kilka litrów osolonej wody, (można dodać dodatkowo kostki rosołowe mięsne lub wołowe by kluski nabrały ciekawszego aromatu smakowego)łyżką nabierać podłużne kluski i pojedynczo wkładać do wrzątku. Gotować na niezbyt silnym ogniu. Gdy wypłyną, gotować jeszcze 3 minuty i wyjmować łyżką cedzakową. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym ułożyć kluski, polać je przygotowanym pomidorowym beszamelem i posypać startym serem. Zapiekać 20 minut w piekarniku w temperaturze 190*C.