Składniki :

  • 0,5 kg mielonej jagnięciny lub wołowiny
  • 1 jajko
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 5 łyżek bułki tartej
  • łyżka masła
  • łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki cynamonu
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Mięso wymieszać ze startą na miazgę na tarce cebulą, czosnkiem, posiekaną natką pietruszki, jajkiem, bułką tartą, roztopionym masłem, sokiem cytrynowym, cynamonem, solą i pieprzem.
Odstawić do lodówki na całą noc.
Z mięsa formować podłużne kotlety i nabijać je na szpadki z drewna lub gotowe metalowe do grilla.
Grillować mięso z każdej strony na mocno rumiano bardzo często obracając.
Podawać z jogurtowymi sosami i sałatami.