Składniki :
- 0,5 kg mielonej jagnięciny lub wołowiny
- 1 jajko
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- 5 łyżek bułki tartej
- łyżka masła
- łyżka soku z cytryny
- pół łyżeczki cynamonu
- sól, pieprz
Wykonanie :
Mięso wymieszać ze startą na miazgę na tarce cebulą, czosnkiem, posiekaną natką pietruszki, jajkiem, bułką tartą, roztopionym masłem, sokiem cytrynowym, cynamonem, solą i pieprzem.
Odstawić do lodówki na całą noc.
Z mięsa formować podłużne kotlety i nabijać je na szpadki z drewna lub gotowe metalowe do grilla.
Grillować mięso z każdej strony na mocno rumiano bardzo często obracając.
Podawać z jogurtowymi sosami i sałatami.