Składniki :

  • 0,7 kg mielonej wołowiny [mogą być policzki]
  • 1 cebula czerwona uduszona w maśle z dodatkiem 1 łyżki octu z czerwonego wina, 2 łyżek keczupu, solą, 3 posiekanymi plasterkami ananasa, kilkoma łyżkami zalewy po ananasach i posiekanymi kilkoma pomidorkami koktajlowymi [odparować nadmiar płynu]
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, słodka, ostra i wędzona papryka

Wykonanie :

Po przygotowaniu i ostudzeniu cebuli dodać ją do mięsa, dodać jajko, przyprawy, pietruszkę, utarty czosnek i po dokładnym wymieszaniu formować długie kotlety i grillować z obu stron na rumiano. Podawać z sałatkami i pieczywem czosnkowym.