• 1 cebula czerwona pokrojona w drobną kostkę
  • puszka ciecierzycy
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1 jajko [można użyć zamiennika w postaci np aquafaby]
  • 1 cukinia utarta na wiórki, zasolona i odciśnięta z nadmiaru płynu
  • sól
  • pieprz
  • mielona kolendra
  • przyprawa turecka
  • przyprawa gruzińska
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • płatki chili
  • natka pietruszki
  • sos wooster do smaku
  • sos sojowy jasny
  • mielony kumin
  • sok z połowy cytryny

W misce zagnieść na gładką masę tłuczkiem do ziemniaków ciecierzycę, ziemniaki, cukinię i jajko-lub jego zamiennik a następnie dodać cebulę, przyprawy i sosy, posiekaną natkę, sok cytrynowy, czosnek i dokładnie całość wyrobić dłońmi by składniki dokładnie połączyły się ze sobą. Następnie formować podłużne kofty i grillować na rumiano z obu stron.

Kofty można urozmaicić dodając do niej dowolne ulubione warzywa lub zamieniając z wersji wegańskiej na klasyczną i dodając mięso np wołowe.