Składniki :
- 1 cebula czerwona pokrojona w drobną kostkę
- puszka ciecierzycy
- 2 ugotowane ziemniaki
- 1 jajko [można użyć zamiennika w postaci np aquafaby]
- 1 cukinia utarta na wiórki, zasolona i odciśnięta z nadmiaru płynu
Przyprawy i dodatki do doprawienia :
- sól
- pieprz
- mielona kolendra
- przyprawa turecka
- przyprawa gruzińska
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- płatki chili
- natka pietruszki
- sos wooster do smaku
- sos sojowy jasny
- mielony kumin
- sok z połowy cytryny
Wykonanie :
W misce zagnieść na gładką masę tłuczkiem do ziemniaków ciecierzycę, ziemniaki, cukinię i jajko-lub jego zamiennik a następnie dodać cebulę, przyprawy i sosy, posiekaną natkę, sok cytrynowy, czosnek i dokładnie całość wyrobić dłońmi by składniki dokładnie połączyły się ze sobą. Następnie formować podłużne kofty i grillować na rumiano z obu stron.
Kofty można urozmaicić dodając do niej dowolne ulubione warzywa lub zamieniając z wersji wegańskiej na klasyczną i dodając mięso np wołowe.