Składniki :
- opakowanie makaronu kokardki
- 1 długa czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 pierś z kurczaka
- sól, pieprz, ostra i słodka papryka, curry, kurkuma
Sos carbonara :
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 10 plasterków wędzonego surowego boczku
- około pół szklanki tartego parmezanu
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól, pieprz
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie :
Mięso pokroić w mniejsze kostki lub paski a następnie przyprawić i odstawić pod przykryciem do lodówki. Paprykę pokroić w paski lub kostkę, cebulę pokroić drobno, a makaron ugotować klasycznie w osolonej wodzie i po odcedzeniu i przelaniu zimną wodą odstawić na bok. Na oleju podsmażyć na rumiano wcześniej zamarynowane mięso. Boczek pokroić w paski lub kostkę i wysmażyć na rumiano, dodać przeciśnięty czosnek i posiekana natkę. Dodać makaron z kurczakiem, całość wymieszać, dodać parmezan i przyprawić do smaku. Jajka rozmieszać dokładnie z jogurtem a następnie po zmniejszeniu grzania pod makaronem z kurczakiem wlać jajka i bardzo szybko całość mieszać by jajka się nie ścięły w jajecznicę. Gdy utworzy się gładki kremowy sos należy potrawę od razu podawać.