Składniki :

  • opakowanie makaronu kokardki
  • 1 długa czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 pierś z kurczaka
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka, curry, kurkuma

Sos carbonara :

  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 plasterków wędzonego surowego boczku
  • około pół szklanki tartego parmezanu
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Wykonanie :

Mięso pokroić w mniejsze kostki lub paski a następnie przyprawić i odstawić pod przykryciem do lodówki. Paprykę pokroić w paski lub kostkę, cebulę pokroić drobno, a makaron ugotować klasycznie w osolonej wodzie i po odcedzeniu i przelaniu zimną wodą odstawić na bok. Na oleju podsmażyć na rumiano wcześniej zamarynowane mięso. Boczek pokroić w paski lub kostkę i wysmażyć na rumiano, dodać przeciśnięty czosnek i posiekana natkę. Dodać makaron z kurczakiem, całość wymieszać, dodać parmezan i przyprawić do smaku. Jajka rozmieszać dokładnie z jogurtem a następnie po zmniejszeniu grzania pod makaronem z kurczakiem wlać jajka i bardzo szybko całość mieszać by jajka się nie ścięły w jajecznicę. Gdy utworzy się gładki kremowy sos należy potrawę od razu podawać.