Składniki :
- puszka kiełków fasoli mung
- kukurydza
- krewetki tygrysie (po 4 na porcję zupy)
- puszka mleczka kokosowego
- około 3l przecedzonego rosołu drobiowego ugotowanego z 2cm kawałkiem imbiru i kilkoma papryczkami habanero
- 6 przeciśniętych ząbków czosnku
- 1 biała cebula
- 1 czerwona papryka
- pęczek szczypiorku
- łyżka masła
- 1 czubata łyżka żółtej pasty curry
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
- świeże posiekane chili
Wykonanie :
Na maśle i oliwie usmażyć krewetki z dodatkiem czosnku, pasty curry, cytryny, przypraw i posiekanego habanero a następnie dodać kukurydzę, posiekaną w prążki cebulę, paprykę w paski i chwilę razem smażyć cały czas mieszając. Rosół zagotować i dodać do niego usmażone krewetki z warzywami a następnie mleczko kokosowe i gotować na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Następnie sprawdzić smak, doprawić i dodać kiełki, posiekany szczypiorek, świeże posiekane chili i ewentualnie dla urozmaicenia posiekaną kolendrę. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.