Składniki :

  • puszka kiełków fasoli mung
  • kukurydza
  • krewetki tygrysie (po 4 na porcję zupy)
  • puszka mleczka kokosowego
  • około 3l przecedzonego rosołu drobiowego ugotowanego z 2cm kawałkiem imbiru i kilkoma papryczkami habanero
  • 6 przeciśniętych ząbków czosnku
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona papryka
  • pęczek szczypiorku
  • łyżka masła
  • 1 czubata łyżka żółtej pasty curry
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • świeże posiekane chili

Wykonanie :

Na maśle i oliwie usmażyć krewetki z dodatkiem czosnku, pasty curry, cytryny, przypraw i posiekanego habanero a następnie dodać kukurydzę, posiekaną w prążki cebulę, paprykę w paski i chwilę razem smażyć cały czas mieszając. Rosół zagotować i dodać do niego usmażone krewetki z warzywami a następnie mleczko kokosowe i gotować na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Następnie sprawdzić smak, doprawić i dodać kiełki, posiekany szczypiorek, świeże posiekane chili i ewentualnie dla urozmaicenia posiekaną kolendrę. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.