Składniki :

  • opakowanie średniej wielkości krewetek
  • 1 sałata rzymska
  • 1 zielony ogórek
  • 2 szklanki pomidorków koktajlowych
  • 1 awokado
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka sosu wooster
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka ostrego keczupu
  • 1 łyżka sosu tabasco
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz
  • pieprz marynowany do podania
  • świeża kolendra do podania
  • pestki dyni i słonecznika do podania

Wykonanie :

Na maśle z czosnkiem, przyprawami i sokiem z cytryny usmażyć krewetki uważając by ich nie przeciągnąć by nie były gumowe. Przełożyć krewetki razem z sokiem z patelni do miseczki, dodać jogurt, sos wooster, majonez, keczup, tabasco i całość wymieszać. Sprawdzić smak sosu, doprawić w razie konieczności i włożyć do lodówki na 2h. Na półmisku rozłożyć podzieloną na mniejsze kawałki sałatę, pokrojone pomidorki, posiekanego dowolnie ogórka, pokrojone na plasterki awokado, na wierzch rozłożyć schłodzony sos z krewetkami i przybrać sałatkę pestkami, marynowanym pieprzem i kolendrą. Od razu podawać.