Składniki :

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 filety z piersi z kurczaka ugotowane w bulionie warzywnym
  • majonez [najlepiej domowy]                                                               https://penelope.nstrefa.pl/domowy-majonez-by-penelope/
  • 3 czerwone papryki
  • słoiczek pieczarek konserwowych
  • 5 pomidorów
  • sałata lodowa
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • koperek
  • sól, pieprz, chili

Wykonanie :

Na początek dodajemy do majonezu [tej części majonezu, którą mamy zamiar przeznaczyć do koktajlu] przeciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz [jeśli majonez jest łagodny – jeśli pikantny to już nie doprawiamy], posiekaną zieleninę, posiekane chili i sok z cytryny [ilość wedle uznania ale nie mniej niż łyżeczkę].
Kurczaka studzimy i kroimy w paski lub kostkę.Papryki kroimy w kostkę – podobnie jak pomidory.
Pieczarki kroimy w drobną kostkę.
Sałatę siekamy dość drobno by łatwo się jadło.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i z sosem majonezowym.
Podajemy w miseczkach lub w kieliszkach jak koktajl z krewetek.