Składniki :
- 2 ząbki czosnku
- 2 filety z piersi z kurczaka ugotowane w bulionie warzywnym
- majonez [najlepiej domowy] https://penelope.nstrefa.pl/domowy-majonez-by-penelope/
- 3 czerwone papryki
- słoiczek pieczarek konserwowych
- 5 pomidorów
- sałata lodowa
- natka pietruszki
- sok z cytryny
- koperek
- sól, pieprz, chili
Wykonanie :
Na początek dodajemy do majonezu [tej części majonezu, którą mamy zamiar przeznaczyć do koktajlu] przeciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz [jeśli majonez jest łagodny – jeśli pikantny to już nie doprawiamy], posiekaną zieleninę, posiekane chili i sok z cytryny [ilość wedle uznania ale nie mniej niż łyżeczkę].
Kurczaka studzimy i kroimy w paski lub kostkę.Papryki kroimy w kostkę – podobnie jak pomidory.
Pieczarki kroimy w drobną kostkę.
Sałatę siekamy dość drobno by łatwo się jadło.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i z sosem majonezowym.
Podajemy w miseczkach lub w kieliszkach jak koktajl z krewetek.