Składniki :

  • 1 szklanka koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • główka czosnku
  • 4 łyżki mascarpone
  • 3l bulionu drobiowego
  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • sok z cytryny
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • mąka
  • przyprawy : przyprawa do wołowiny, papryka ostra, słodka, wędzona, chili w płatkach, curry, sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 2 łyżki sosu wooster

Wykonanie :

Na oleju z masłem wysmażyć na złoto cebulę, dodać posiekany czosnek i podsmażyć całość razem aż czosnek się lekko zezłoci. Następnie mięso przyprawić wszystkimi przyprawami i po dokładnym wymieszaniu dodać do smażącej się cebuli z czosnkiem. Smażyć razem cały czas mieszając na ostrym ogniu na rumiano aż mięso będzie wyraźnie podsmażone. Odstawić na bok. Zagotować rosół, dodać liście laurowe, ziela angielskie, koperek, posiekaną natkę, mascarpone, sól i gotować na średnim ogniu 20 minut. Po tym czasie lekko zagęścić mąką [można pominąć] i dodać wcześniej usmażone mięso z cebulą i czosnkiem. Gotować razem 10 minut. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić do smaku w razie konieczności i dodać sok z cytryny [ilość wedle uznania ale zupa powinna być kwaskowa]. Dla urozmaicenia zupy można do niej dodać paprykę, ziemniaki lub fasolkę.