- -> mięso mielone
- -> czerwona cebula
- -> jajko
- -> bułka tarta
- -> masło
- -> sól,pieprz,gałka muszkatołowa,czerwona ostra i słodka papryka,curry,czerwona czubryca (do mięsa)
- -> 2 pęczki koperku
- -> 2 szklanki bulionu warzywnego
- -> pół szklanki śmietany
- -> mąka
Wykonanie :
Cebulę posiekać w kosteczkę i usmażyć na maśle. Mięso przyprawić porządnie,dodać ostudzoną cebulę,jajko,bułkę tartą,1 cały posiekany pęczek koperku i dobrze całość wyrobić. Uturlać małe klopsiki i odstawić na 15 minut do lodówki. Przygotować sos : zagotować bulion,dodać klopsiki i gotować 15 minut. Odłowić klopsiki po ugotowaniu i odstawić na bok. Dodać drugi posiekany pęczek koperku do wywaru po gotowaniu klopsików,zagotować,dodać wymieszaną śmietanę z mąką i zagotować. Sos porządnie przyprawić do smaku,dodać klopsiki,podgrzewać chwilę razem. Podawać z ryżem lub ziemniaczanym piure.