Składniki :

  • 2 jajka – usmażony omlet bez przypraw
  • 6 paluszków krabowych surimi
  • 1 marchewka pocięta w cienkie słupki
  • glony nori
  • 1 awokado pocięte w plasterki
  • ugotowany bez soli ryż do sushi
  • woda z octem ryżowym [2 szklanki wody i 3 łyżki octu] do moczenia dłoni by ryż się dobrze rozprowadzał i nie kleił do rąk
  • 1 zielony ogórek
  • liście świeżego szpinaku
  • puszka tuńczyka lub szynka konserwowa
  • prażony biały sezam

Wykonanie :

Na macie ułożyć nori i rozłożyć ryż posypując go sezamem i pamiętając o pozostawieniu wolnego brzegu by zakleić rulon. Następnie rozłożyć omlet, paluszki krabowe, marchewkę, awokado, ogórka, szpinak i tuńczyka-lub szynkę pokrojoną w paski. Całość zwijać w ciasny rulon zaklejając pozostawiony wolny brzeg a następnie kroić klasycznie jak sushi. Można podawać z kawiorem i sosami majonezowymi.