Składniki :

  • 2 łyżki ostrej oliwy
  • łyżka masła
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1 łyżka utartego imbiru
  • sól, pieprz
  • 7 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
  • 1 łyżeczka zmielonych nasion kminu
  • 1 duży kalafior podzielony na małe różyczki
  • 4 bataty
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • płaska łyżeczka kurkumy
  • 2 świeże papryczki chili drobno posiekane lub płaska łyżeczka chili w płatkach
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów
  • 2l bulionu drobiowego
  • łyżka soku z cytryny
  • pęczek świeżej kolendry do podania

Wykonanie :

W garnku, w którym docelowo będzie robiona zupa na oliwie z masłem podsmażyć cebulę i czosnek cały czas mieszając aż całość zacznie się robić złotawa. Dodać imbir, kmin i smażyć kilkanaście sekund cały czas mieszając. Dodać przygotowany kalafior, pokrojone w kostkę bataty, mieloną kolendrę, kurkumę, kmin, sól, pieprz, chili i smażyć cały czas mieszając. Wlać pomidory z puszki i jedną szklankę rosołu by zdeglasować dokładnie dno garnka. Po kilku minutach gdy część płynu odparuje dolać resztę rosołu, dodać sok z cytryny i gotować całość na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby do smaku i podawać ze świeżą kolendrą.