Składniki :
- 2 łyżki ostrej oliwy
- łyżka masła
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 1 łyżka utartego imbiru
- sól, pieprz
- 7 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
- 1 łyżeczka zmielonych nasion kminu
- 1 duży kalafior podzielony na małe różyczki
- 4 bataty
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- płaska łyżeczka kurkumy
- 2 świeże papryczki chili drobno posiekane lub płaska łyżeczka chili w płatkach
- 2 puszki pokrojonych pomidorów
- 2l bulionu drobiowego
- łyżka soku z cytryny
- pęczek świeżej kolendry do podania
Wykonanie :
W garnku, w którym docelowo będzie robiona zupa na oliwie z masłem podsmażyć cebulę i czosnek cały czas mieszając aż całość zacznie się robić złotawa. Dodać imbir, kmin i smażyć kilkanaście sekund cały czas mieszając. Dodać przygotowany kalafior, pokrojone w kostkę bataty, mieloną kolendrę, kurkumę, kmin, sól, pieprz, chili i smażyć cały czas mieszając. Wlać pomidory z puszki i jedną szklankę rosołu by zdeglasować dokładnie dno garnka. Po kilku minutach gdy część płynu odparuje dolać resztę rosołu, dodać sok z cytryny i gotować całość na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby do smaku i podawać ze świeżą kolendrą.