Składniki :

  • 1kg mielonego mięsa z indyka [najlepiej z piersi]
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1 drobno posiekana czerwona cebula
  • pół pęczka natki pietruszki drobno posiekanej
  • kilka listków świeżego lubczyku drobno posiekanego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki konfitury morelowej
  • sól, pieprz, papryka ostra,słodka i wędzona, curry, mielona kolendra do smaku razem z odrobiną kminu rzymskiego, cynamonu, imbiru, chili w płatkach i kurkumy [z intensywnymi przyprawami należy posługiwać się z umiarem by nie przesadzić i nie popsuć potrawy]
  • 1 zmiksowany pomidor odciśnięty z nadmiaru płynu
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojonego w drobną kosteczkę

Wykonanie :

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmieszać [gdyby masa okazała się zbyt rzadka można ją zagęścić kaszą manną] i formować podłużne kotlety. Nadziewać na namoczone patyczki do szaszłyków [lub metalowe] i grillować na rumiano z obu stron. Podawać do sałatek na bazie jogurtu.