Składniki :
- 1kg mielonego mięsa z indyka [najlepiej z piersi]
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku
- 1 drobno posiekana czerwona cebula
- pół pęczka natki pietruszki drobno posiekanej
- kilka listków świeżego lubczyku drobno posiekanego
- 1 jajko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki konfitury morelowej
- sól, pieprz, papryka ostra,słodka i wędzona, curry, mielona kolendra do smaku razem z odrobiną kminu rzymskiego, cynamonu, imbiru, chili w płatkach i kurkumy [z intensywnymi przyprawami należy posługiwać się z umiarem by nie przesadzić i nie popsuć potrawy]
- 1 zmiksowany pomidor odciśnięty z nadmiaru płynu
- 1 łodyga selera naciowego pokrojonego w drobną kosteczkę
Wykonanie :
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmieszać [gdyby masa okazała się zbyt rzadka można ją zagęścić kaszą manną] i formować podłużne kotlety. Nadziewać na namoczone patyczki do szaszłyków [lub metalowe] i grillować na rumiano z obu stron. Podawać do sałatek na bazie jogurtu.