Składniki :

  • 3 duże filety z ulubionej ryby [ja najczęściej wybieram dorsza]
  • sól, pieprz, pieprz cytrynowy, pół łyżeczki mielonego chili w płatkach, 4 łyżki sosu słodko-kwaśnego, 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 2 jajka
  • pokruszone płatki kukurydziane zamiast bułki tartej i mąki
  • wiórki kokosowe do wymieszania z płatkami – około 3 krotnie mniej niż płatków
  • 1 mała podsmażona na maśle cebulka z 1 ząbkiem czosnku
  • olej do smażenia [mile widziany olej kokosowy]
  • cytryna do podania
  • dowolne sosy do podania – pikantne i majonezowe w różnych wersjach – słodkich, kwaśnych i ostrych

Wykonanie :

Mięso ryby po rozmrożeniu odcisnąć z nadmiaru wody a następnie zmielić i ponownie odcisnąć nadmiar wody by masa była sucha. Doprawić wszystkimi przyprawami i sosami, dodać jajko i podsmażoną z czosnkiem cebulkę. Wyrobić na kleistą masę i uformować okrągłe, płaskie lub podłużne kotleciki i panierować w płatkach kukurydzianych wymieszanych z wiórkami kokosowymi a następnie smażyć na nieco większej ilości tłuszczu [pół-głębokim] – najlepiej na oleju kokosowym na rumiano z obu stron. Podawać z sosami : majonezowym z cytryną, majonezowym z dodatkiem sosu słodko-kwaśnego i z dodatkiem sosu ostrego. Do takich kotlecików idealnie sprawdzają się również lekkie sałatki.