Składniki :

  • – 1 duży por – tylko biała część
  • – 2 duże cebule
  • – 4 ząbki czosnku
  • – filety rybne
  • – ziemniaki
  • – masło
  • – oliwa
  • – sól,pieprz
  • – brokuły
  • – 2 jajka

Wykonanie :

Pora i cebulę posiekać na drobną kosteczkę i usmażyć na oliwie. Ziemniaki obrać,pokroić na mniejsze równe kawałki i wstawić do gotowania razem z posiekanymi ząbkami czosnku i solą. Filety rybne usmażyć na patelni bez panierki, osolić i opieprzyć. 5 minut przed końcem gotowania ziemniaków dodać do nich podzielone na równe kawałki różyczki brokułów. Ziemniaki z brokułami odlać, dodać 3 łyżki masła, 2 jajka, cebulę i rybę. Wszystko bardzo dokładnie zagnieść na puszyste i gładkie piure. Odstawić na kilka minut do lekkiego przestygnięcia by się nie poparzyć podczas turlania kotlecików. Uturlać kotleciki, ewentualnie obtoczyć w mące i smażyć na oliwie na średnim ogniu na rumiano.