Składniki :
- 1/2 kg ziemniaków
- 20 dag mięsa mielonego wołowego
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- bułka tarta
- 2 łyżki mąki
- kromka chleba [sam środek bez skórki]
- olej
- czerwona papryka, sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie :
Mięso wymieszać z jajkiem, lekko zwilżonym chlebem i drobno posiekaną cebulą. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i papryką i uformować małe kulki a następnie podsmażyć je na patelni. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, zagnieść na gładkie puree, dodać jajko, mąkę, przyprawić i całość dokładnie wymieszać. Ciastem ziemniaczanym obtoczyć mięsne kulki tak, by powstały ”pyzy z mięsem” , opanierować w bułce i smażyć na rumiano.