Składniki :

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 20 dag mięsa mielonego wołowego
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 2 łyżki mąki
  • kromka chleba [sam środek bez skórki]
  • olej
  • czerwona papryka, sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Wykonanie :

Mięso wymieszać z jajkiem, lekko zwilżonym chlebem i drobno posiekaną cebulą. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i papryką i uformować małe kulki a następnie podsmażyć je na patelni. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, zagnieść na gładkie puree, dodać jajko, mąkę, przyprawić i całość dokładnie wymieszać. Ciastem ziemniaczanym obtoczyć mięsne kulki tak, by powstały ”pyzy z mięsem” , opanierować w bułce i smażyć na rumiano.